Hoppa fram till innehållet

Varför en billig webbplats ofta blir dyrare i längden

Webbplatsen är för de flesta företag en viktig investering där valet av partner i kombination med budgeten ofta har en stor påverkan på resultatet. Många företag lockas ofta av det billigaste alternativtet för att spara pengar, något som ofta blir dyrare i längden.

För de allra flesta är det givet att man vill få ut så mycket som möjligt för sina investerade pengar, så även när det gäller webbplatser. Men jag har väldigt många gånger både sett, hört och varit med om kunder som väljer det billigaste alternativet framför det bästa. Därför tänkte jag gå igenom lite vanliga fallgropar och saker du ska tänka på när du går i tankarna om att satsa på en ny webbplats.

Pagebuilders - Den perfekta lösningen, eller?

Pagebuilders kan vara användbara verktyg för att snabbt och enkelt bygga en webbplats. Det gör det även möjligt för dig som kund att kunna ändra och konfigurera precis allt på din hemsida helt själv. Underbart, eller hur?

Låt mig problematisera

Att kunna redigera allt via en pagebuilder är långt ifrån det optimala, men varför?

Utöver listan ovan sitter du också fast i en årlig prenumerationsbetalning för att få tillgång till allt och du behöver vara väldigt uppmärksam på uppdateringar och stora ändringar. Löser du inte det själv slutar det ofta med att du behöver ta in extern hjälp, vilket snabbt gör detta "billiga" alternativ rätt mycket dyrare än du hade tänkt dig.

Att bli inlåst

Vid skapandet av en webbplats är det viktigt att tänka på plattform och flexibilitet. Givetvis ska du rekommenderas rätt plattform av partnern du väljer utefter budget, men så blir tyvärr inte alltid fallet.

Höga årliga avgifter

Priset på driften av en webbplats beror givetvis på många olika faktorer. Att driva en stor e-handel med hundratusentals kunder och användare kräver givetvis mer en en blogg om nyckelringar. Men det finns en sak jag tycker du som kund alltid ska se upp med när du anlitar en partner i webbsammanhang, och det är högra årliga avgifter.

Det kan vara jättebra att ha ett supportavtal så att din partner sköter uppdateringar och säkerhet. Men årliga avgifter för annat ska du se upp med. Du som kund ska aldrig behöva betala flera tusen bara för att använda sajten som du redan sedan tidigare betalat en fast summa för.

Välj Open Source

En annan sak som jag tycker du som kund ska trycka på tidigt är att du ska kunna byta leverantör smärtfritt i framtiden. Vill du t.ex byta från Balowie till Bennys Webb & Video så ska det inte vara några problem. Balowie jobbar därför alltid med CMS definierade som "Open Source". Några exempel på detta är Ghost, Wordpress och Kirby.

Ett "Open Source"-CMS underhålls alltid av en community av utvecklare, dvs att det inte ägs av ett enda företag.

Ett webbhotell för 1kr/mån är inte lika bra som ett för 399kr/mån

Alla är nog medvetna om att det ofta finns skillnader i produkter inom samma kategori som skiljer stort i pris. Detta gäller (tro det eller ej) även när det gäller webbhotell. I skrivande stund erbjuder Miss Hosting webbhotell för 1kr/månaden, helt galet bra ju! Ja, alltså jag säger inte emot om du har en blogg om dina nyckelringar och 10 besök i månaden. Men är du företagare så måste du tänka en gång till.

Att tänka på innan du väljer det "billigaste"

Så varför ska du som företagare inte välja det billigaste alternativet när det gäller webbhotell? Det handlar främst om försämrade laddningstider, vilket i sin tur leder till:

Lägg där till att de billigaste webbhotellen sällan har någon särskilt bra support. Det finns dessutom sällan backups och säkerhetskopior av din webbplats utan det får du lösa själv.

Går du i tankar om att byta eller välja webbhotell för Wordpress? Kika in mitt inlägg här: Så väljer du rätt webbhotell för WordPress och WooCommerce

Slutsatser

Mitt råd till dig som läst hela det här inlägget är inte att du ska splasha pengar på mig (om du inte hemskt gärna vill) utan mer att du ska ha förståelse för att det billigaste alternativet sällan är det bästa och att det ofta blir dyrare i längden.